„Ekonomia gastronomia”
- wstęp

Przepisy

 

PRZEPISY


Krem cytrynowy z compote z owoców leśnych

Porcja dla 4 osób, czas przygotowania: 15 minut plus czas schładzania,
czas gotowania: 10 minut

Jeśli minionego lata nie zamroziliście żadnych owoców leśnych, zróbcie to w tym roku. Zbierajcie, kiedy dojrzeją, włóżcie do zamrażarki i jedzcie przez cały rok. Moim zdaniem tylko takie owoce nadają się do jedzenia w grudniu. Importowane paskudztwo w ogóle nie wchodzi w grę. Natomiast cytryny są dostępne na okrągło, a dzięki temu przepisowi wystarczy wam jeden rondel i 20 minut, żeby przygotować naprawdę imponujący deser. Owoce leśne świetnie do niego pasują, ale nie są nieodzowne. Nadadzą się truskawki, maliny, czarne jagody, czarne i czerwone porzeczki, agrest – osobno lub wymieszane.

na krem
600 ml śmietany kremówki
250 g cukru drobnoziarnistego
sok i skórka otarta z 5 cytryn

na compote (opcjonalnie)
400 g świeżych lub rozmrożonych owoców leśnych
150 g cukru drobnoziarnistego

Aby przyrządzić krem cytrynowy, wlejcie śmietanę do ciężkiego rondla i doprowadźcie do wrzenia. Wsypcie cukier, zmniejszcie temperaturę i gotujcie całość przez 3 minuty, cały czas mieszając. Wlejcie sok cytrynowy i dodajcie skórkę. Wrzącą śmietanę mieszajcie jeszcze przez 30 sekund. Wyłączcie palnik. Rondel odstawcie na 10 minut, żeby jego zwartość ostygła, a potem wlejcie cytrynową śmietanę do szklanek i schładzajcie w lodówce przez co najmniej 2 godziny. W tym czasie wrzućcie do rondla jagody oraz cukier i doprowadźcie je do wrzenia. Gotujcie przez ok. 5 minut, zdejmijcie z ognia i ostudźcie. To wszystko. Podawajcie compote w osobnych miseczkach lub polejcie nim każdą porcję kremu. Do tego deseru świetnie pasują kruche ciasteczka.