Rolada drobiowa w wędzonej szynce z groszkowym puree i sosem porowym

Kaczodajnia
Rolada drobiowa w wędzonej szynce z groszkowym puree i sosem porowym Składniki na roladki:

    500 g mięsa pozostałego z rosołu
    2 małe marchewki pozostałe z rosołu
    14 plasterków wędliny (u mnie wędzona szynka, ale może być każda)
    7 łyżek otrębów owsianych
    1 czerwona papryka
    1 ząbek czosnku
    mała cebula
    50 g sera żółtego
    łyżeczka octu balsamicznego
    curry
    rozmaryn
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    pieprz cayenne
    2 łyżeczki pasty paprykowej

Przygotowanie:
Paprykę opalić palnikiem, albo upiec w piekarniku. Zdjąć skórę i oczyścić z nasion.
Mięso z rosołu zmielić wraz z marchewką i cebulą podsmażoną na odrobinie oliwy.
Dodać starty żółty ser i otręby (jeśli masa mięsna wydaje się zbyt sucha
można otręby namoczyć w niewielkiej ilości rosołu). Wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku.
Z masy mięsnej uformować płaski prostokąt, położyć na niego plasterek pieczonej papryki,
przykryć kolejnym płatem z masy mięsnej i skleić a następnie zawinąć w plasterek szynki.
Smażyć na najmniejszym ogniu z każdej strony, do zrumienienia.

Składniki na puree:

    80 g ziemniaków
    150 g groszku mrożonego
    30 g masła
    40 g śmietany
    sól


Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i  utłuc. Groszek wrzucić na wrzącą wodę i gotować ok 2-3 min.
a następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Groszek zmiksować a następnie zmieszać z ziemniakami i miksować na gładką masę. Dodać śmietanę, masło, sól i jeszcze chwilę miksować.


Składniki na sos:

    1 średni por
    100 ml rosołu
    70 g serka koziego
    łyżeczka cytryny
    sól, pieprz, tymianek


Przygotowanie:
Por pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce masła do zeszklenia,
a następnie podlać niewielką ilością rosołu i dusić do miękkości.
Gdy por będzie miękki zmiksować na gładką masę. Serek kozi rozprowadzić letnim rosołem i dodać do pora.
Wymieszać dokładnie żeby nie było grudek (można przetrzeć przez sitko).
Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać rosołu lub wina. Doprawić do smaku.


więcej na: http://kaczodajnia.blogspot.com/2012/04/rolada-drobiowa-w-wedzonej-szynce-w.html