Zasady, czas trwania i nagrody
Aby wziąć udział w konkursie, wejdź na stronę www.durszlak.pl. Jeśli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem serwisu, zarejestruj się. W dziale Akcje kulinarne dodaj przepis, w którym wykorzystasz przynajmniej dwa składniki z listy najczęściej marnowanych w Polsce produktów i przedstawisz czytelnikom najważniejsze Twoim zdaniem zasady „Ekonomii gastronomii”. Zamieść też link do pozostałych zasad oszczędnego gotowania: www.ekonomiagastronomia.nk.com.pl
Przepis, zasady i link opublikuj również na swoim blogu.
Kalendarz konkursowy:
1 etap. Akcja kulinarna: 12 marca–15 kwietnia.
W 1 etapie Jury (Lidia Popiel, Karolina Domagalska, Maria Gosiewska, Grzegorz Łapanowski) wybierze 15 najlepszych prac, oceniając: jakość przepisu (kreatywność, dobór smaków) i estetykę przedstawionego na zdjęciu dania. Ich autorzy przejdą do drugiego etapu. Ogłoszenie wyników pierwszego etapu nastąpi 22 kwietnia.
2 etap. Głosowanie internautów na stronie www.ekonomiagastonomia.nk.com.pl
23 kwietnia –13 maja
Nagrody
15 zwycięzców 1 etapu otrzyma książkę „Ekonomia gastronomia”.
Nagrodą dla zwycięzcy 2 etapu jest:
1. udział w kampanii społecznej i promocyjnej książki „Ekonomia Gastronomia” i możliwość wypromowania swojego bloga:
a. wystąpienie obok innych ekspertów (Lidii Popiel, Karoliny Domagalskiej, Grzegorza Łapanowskiego, Marii Gosiewskiej) w filmie o „Ekonomii gastronomii”
b. obecność na stronach internetowych partnerów, w kanale YouTube, na Facebooku, na billboardach i reklamach w sieci
c. możliwość występów w mediach, które są patronami konkursu i innych
d. aktywny udział w konferencji prasowej książki, gdzie zwycięzca będzie miał możliwość zaprezentowania przepisu i zareklamowania swojego bloga
2. Pakiet książek o wartości 1000 złotych netto.