Kim jesteśmy?
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego, której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 28 Banków Żywności, które bezpłatnie przekazują żywność blisko 3500 lokalnych organizacji charytatywnych, dożywiających blisko 1 mln potrzebujących rocznie. W 2010 roku Federacja Polskich Banków Żywności przekazały łącznie ponad 68 tysięcy ton artykułów spożywczych pochodzących od producentów, dystrybutorów, z unijnego programu PEAD, a także ze zbiórek żywności i wyklikajzywność.pl. Były to głównie podstawowe produkty spożywcze, jak mleko, sery, mąka, makarony, a także napoje, przetwory mleczne. Pomoc trafiła do jadłodajni, ośrodków wsparcia, najuboższych rodzin i dzieci w całym kraju.
Kto marnuje żywność w Polsce?
Marnowanie żywności odbywa się na wielu etapach. W rolnictwie związane jest z jej wytwarzaniem, sposobem uprawy, zbiorów czy przechowywaniem. Żywność marnują także producenci żywności, dostawcy i sprzedawcy, na przykład podczas przyjęcia surowca lub później w czasie transportu. Problem dotyczy również indywidualnych konsumentów. Zbyt duże zakupy, przegapienie terminu ważności do spożycia danego produktu oraz brak umiejętności odpowiedniego gospodarowania artykułami spożywczymi sprawiają, że żywność trafia do śmietnika.
Ile żywności marnują Polacy?
W Polsce do wyrzucania żywności przyznaje się 24% badanych (Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2011 r.). Jak podają dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 r., w Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Na etapie produkcji marnuje się już 6,6 mln ton żywności, gospodarstwa domowe marnują ponad 2 mln ton, natomiast inne źródła 0,35 mln ton.
Jakie produkty najczęściej wyrzucają Polacy?
Dlaczego Polacy wyrzucają żywność?
Jak nie marnować żywności?
Po pierwsze planuj zakupy. Może ci w tym pomóc nasz internetowy kalkulator porcji, a także mobilna lista zakupów Listonic. Po drugie odpowiednio przechowuj żywność. Po trzecie dowiedz się, co zrobić z niewykorzystanych produktów. Sposobów jest wiele, można je mrozić, marynować, suszyć, kisić i wekować… Szukaj przepisów na potrawy z produktów, które masz w lodówce. Polecamy naszą internetową książkę kucharską „Bank Smaków”. Po czwarte dziel się żywnością. Przed wyjściem z pracy spytaj, czy ktoś nie ma ochoty na kanapkę, której nie zdążyłeś zjeść. Zaproś znajomych na imprezę, aby wspólnie ugotować dania z produktów, które zostały ci w lodowce. Zanieś ciasto sąsiadce! Jeśli jesteś producentem żywności możesz na skalę masową przekazywać żywność do Banków Żywności, dzięki którym trafi ona do najbardziej potrzebujących. Po piąte pytaj, czytaj, dowiaduj się. Chętnie odpowiemy na twoje pytania. Odwiedź nasz fanpage „nie marnuj jedzenia”, a przede wszystkim zajrzyj na stronę niemarnuje.pl, gdzie znajdziesz wiele szczegółowych porad, jak nie marnować jedzenia.
Raport Federacji Polskich Banków Żywności